Inzetten op non-discriminatie

1. Dag van Inclusie

Na het grote succes van de eerste Dag van Inclusie in 2022, organiseren het Fonds voor de Rijn- en Binnenscheepvaart (FRB) samen met andere sectorfondsen, de SERV en de Werkplekarchitecten dit jaar opnieuw een inspirerende editie op 24 oktober. Het thema: inclusie op de werkvloer.

Dit keer dagen we bedrijven uit om zelf een stap richting een inclusievere werkplek te zetten. Hoe? Door een eigen actie te organiseren! Dit kan van alles zijn: intern of extern, groot of klein, fysiek of digitaal. Bedrijven hebben de volledige vrijheid om te bepalen wat bij hen past. Voor inspiratie kun je altijd terecht op www.dagvaninclusie.be 

Een inclusieve onderneming kijkt verder dan verschillen en ziet het potentieel van elke medewerker. Het gaat om het benutten van ieders talent, met respect voor hun eigenheid, en door een omgeving te creëren waarin iedereen zich gewaardeerd voelt, ongeacht functie of taak.

2. Intersectorale handleiding voor de non-discriminatiecode

De werkvloer wordt steeds diverser, met jonge en ervaren medewerkers, mannen, vrouwen, mensen met een arbeidsbeperking, en collega’s van verschillende afkomst. Elke dag komen we in contact met diverse culturen en achtergronden. Toch zijn vooroordelen en stereotypen nog steeds een probleem, zowel op als buiten het werk.

De transport- en logistieksector erkent het belang van non-discriminatie op de werkvloer. Daarom heeft het Fonds voor de Rijn- en Binnenscheepvaart (FRB) samen met andere sectororganisaties de 'intersectorale handleiding voor de non-discriminatiecode' ontwikkeld. Deze gids helpt bedrijven om een non-discriminatiebeleid op te zetten en een gedragscode te ontwikkelen. Je kunt de handleiding vinden aan de rechterkant van deze pagina.

3. Goed werk heeft geen kleur, maar mensen wel

Mensen met een migratieachtergrond zijn nog steeds te weinig vertegenwoordigd op onze arbeidsmarkt, wat betekent dat veel talenten onbenut blijven. Bedrijven die wél gebruik maken van deze talenten, krijgen een voorsprong.

Het Fonds voor de Rijn- en Binnenscheepvaart (FRB) heeft samen met andere sectoren een videoteaser en de fiche 'Goed werk heeft geen kleur, maar mensen wel' ontwikkeld. In deze fiche worden de voordelen van een divers personeelsbestand besproken, met tips over werving, taalondersteuning en duurzame tewerkstelling.

Voor vragen kunnen bedrijven terecht bij het FRB. Verschillende externe partners bieden extra ondersteuning.

4. Goed werk heeft geen leeftijd, maar mensen wel

We moeten allemaal langer blijven werken, maar 50-plussers komen nog vaak obstakels tegen op de arbeidsmarkt. Bedrijven die hun sterke punten benutten, houden hen echter gemotiveerd en betrokken, wat positieve resultaten oplevert.

Het Fonds voor de Rijn- en Binnenscheepvaart (FRB) heeft samen met andere sectoren de fiche 'Goed werk heeft geen leeftijd, maar mensen wel' ontwikkeld. Deze fiche benadrukt de waarde van 50-plussers voor jouw organisatie en geeft tips over aanwerving en duurzame tewerkstelling.

Bedrijven kunnen met hun vragen terecht bij het FRB

5. Goed werk heeft geen gender, maar mensen wel

Vlaanderen loopt voorop op het gebied van rechten voor LGBTI+ personen, maar toch ervaren zij vaak discriminatie bij aanwerving en op de werkvloer. Dit kan ervoor zorgen dat hun seksuele en/of genderidentiteit verborgen blijft.

Het is echter belangrijk dat LGBTI+ personen zich open kunnen uiten over hun identiteit op het werk. Dit verhoogt hun werktevredenheid, verbetert hun prestaties, verhoogt hun betrokkenheid en bevordert hun welzijn.

Het Fonds voor de Rijn- en Binnenscheepvaart (FRB) heeft samen met andere sectoren de fiche 'Goed werk heeft geen gender, maar mensen wel' ontwikkeld. Deze fiche legt de voordelen van een inclusief genderbeleid uit en geeft praktische tips en stappen.

Bedrijven kunnen met vragen terecht bij het FRB. Externe partner KLIQ biedt ook extra ondersteuning aan.

6. Ediv-tool

Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum, heeft een gratis online-opleiding ontwikkeld over anti-discriminatiewetgeving. Deze training leert je via concrete situaties wat de regels rond non-discriminatie in de praktijk betekenen.

De opleiding is speciaal voor HR- en teammanagers, preventieadviseurs, vertrouwenspersonen en werknemersvertegenwoordigers. Het Fonds voor de Rijn- en Binnenscheepvaart (FRB) promoot deze training binnen de transport- en logistieksector. Je kunt de online-tool hier bekijken.