Opleiding matroos voor volwassenen

Opleiding matroos voor volwassenen

Vanaf september 2020 is er een nieuwe opleiding matroos, gericht op volwassenen. Deze opleiding gaat door bij Syntra Midden-Vlaanderen in Sint-Niklaas. Meer informatie over de opleiding : https://pact-opleidingen.be/matroos-binnenvaart/

Deze opleiding werd door VDAB erkend als werkzoekendenopleiding. Dit betekent dat de VDAB de inschrijvingskost voor werkzoekenden betaalt. De cursus duurt vier maanden. Tijdens de opleiding krijg je zowel les in de klas als opleiding op een simulator en natuurlijk ook op een binnenschip. Aan boord doe je maar liefst 360 uur stage. De opleiding wordt afgerond met het officieel examen voor matroos. 

Tijdens de opleiding worden alle deelnemers begeleid door de competentiecoach van Syntra Midden-Vlaanderen. Als ze aan boord stage lopen, worden ze begeleid door een mentor.

Wil je weten wat het beroep van matroos inhoudt ? Kijk dan zeker naar het filmpje van kapitein Kenny, hij legt haarfijn uit wat er van een matroos verwacht wordt. Klik hier om het filmpje te starten.

VDAB, Syntra Midden-Vlaanderen en het FRB organiseerden de voorbij zomer een aantal digitale infosessie over de opleiding.

In de media verschenen een aantal reportages. Zowel ATV als TV Oost maakten een item in het nieuws, en in het vakblad Flows verscheen een artikel.